Fokkersclub Midden Betuwe
 

Uitslagen:

Historische uitslagen:  

Avondbloesemshow 2024

Catalogus 2024

Uitslagen kalveren Avondbloesemshow 5 april 2024

Uitslagen koeien Avondbloesemshow 5 april 2024

Avondbloesemshow 2023:
Catalogus 2023

Uitslagen Avondbloesemshow 14 april 2023

Foto's gemaakt met dank aan Agrishoots

Avondbloesemshow 2022:

Catalogus 2022

Uitslagen Avondbloesemshow 8 April 2022 

Foto's gemaakt, met dank aan Lianne Kolf

Videokeuring 2021

Uitslagen videokeuring 2021

Films videokeuring, met dank aan Harry van Leeuwen

Avondbloesemshow 2019

Uitslagen 2019

Catalogus 2019

Foto's gemaakt, met dank aan Lianna Kolff

Foto's gemaakt, met dank aan Els KorstenFilmpje kalveren, met dank aan Harry van LeeuwenFilmpje koeien, met dank aan Harry van Leeuwen

Avondbloesemshow 2018

Uitslagen 2018

Catalogus 2018

Foto's gemaakt, met dank aan Lianna Kolff

Foto's gemaakt, met dank aan Els Korsten

Foto's gemaakt, met dank aan Jessica van de Kant

Film gemaakt door Veeteelt

Filmpje kalveren, met dank aan Harry van Leeuwen

Filmpje koeien, met dank aan Harry van Leeuwen

Avondbloesemhow 2017

Uitslagen 2017 (1) en Uitslagen 2017 (2)

Catalogus 2017

Film gemaakt, met dank aan Hanny de Rooij

Foto's kampioenen gemaakt door Els Korsten

Foto's van de ABS 2017 gemaakt door Els Korsten

Avondbloesemshow 2016

Uitslagen 2016

Catalogus 2016

Foto's gemaakt door Els Korsten

Sfeerfoto's gemaakt door Els Korsten

Filmpje Koeien (met dank aan Harry van Leeuwen)

Filmpje kalveren (met dank aan Harry van Leeuwen)

Avondbloesemshow 2015

Uitslagen 2015

Foto's koeien
Foto's kampioenen koeien

Foto's kalvervoorbrengwdstrijd

Foto's kampioenen bij de kalfjes

Avondbloesemshow 2014

Uitslagen 2014 koeien

Uitslagen 2014 kalveren

Catalogus 2014

Filmpje koeien (met dank aan Harry van Leeuwen)

Avondbloesemshow 2013

Uitslagen 2013

Filmpje feestavond (geen Avondbloesemshow vanwege dreiging BVD type2, wel een feestavond met veiling voor het goede doel)

Avondbloesemshow 2012

Uitslagen 2012

Avondbloesemshow 2011 

Uitslagen 2011

Verslag Avondbloesemshow 8 april 2016

Jeugdig enthousiasme. Gelijk al om zeven uur waren er al weer veel mensen die niks wilden missen van de jongste groep kalvervoorbrengers. Tijdens de voorbrengwedstrijd word er gelet op de omgang met het kalf of ze mak is en netjes mee kan lopen. Daarnaast kijkt men ook of het kalf netjes geschoren en gewassen is. De weken voorafgaand aan de Avondbloesemshow is er dan ook heel hard gewerkt door de kinderen.
Groep 1:
Kampioen Voorbrengen: Karlijne van Eck - Res. kampioen voorbrengen: Hidde de Jongh
Kampioen toilet:  Gert Bakker - Res. kampioen toilet: Maartje de Leeuw

Groep 2
Kampioen voorbrengen:  Roosmarijn Middag - Res. kampioen voorbrengen; Annabel Hakkert
Kampioen toilet  : Janne de Leeuw  - Res. kampioen toilet: Arie Vermeulen

Groep 3
Kampioen voorbrengen: Lotte de Leeuw - Res. kampioen voorbrengen: rens Bakker
Kampioen toilet:  Jonie Hakkert - Res. kampioen toilet: Fleur Grandia

Groep 4
Kampioen voorbrengen: Bart van Rhee - Res. kampioen voorbrengen: Adri Hooijer
Kampioen toilet:  Laura de Leeuw - Res. kampioen toilet: Marieke Monhemius

Beste vaarzen: 19 vaarzen betraden de arena om vanuit drie rubrieken de 1A en 1B geplaatste dieren over te houden. Hiermee kon het publiek de traditionele veebeoordelingswedstrijd houden. Jury Ard Gunnink plaatste als 6e De Pottum Gerda 42 (Goldday) van Arend en Joanne den Hartog uit IJzendoorn. Deze Goldday dochter showde een sterk frame met zeer beste benen. Vanwege iets meer melkuitstraling in fame en uier pakte Barnkamper Marilyn 442 (Mascalese) van Fam. De Jong uit Beusichem de 5e plaats. Haar enorme frame en de combinatie tussen kracht en melktype sprak tot de verbeelding. Door het betere achteruier pakte Nellie 386 (Brawler) van Mts. Mulder uit Ravenswaaij plek 4. Nellie blinkte uit in haar uitmuntende uier wat zeer vast aangehecht is, en haar beste beengebruik. Door meer up-standing en meer maat en breedte in het frame kreeg Share Cinderella 4 (Mogul) de eervolle vermelding. De Mogul dochter van Dick van Deelen uit Zoelen staalt enorm veel kracht uit, en met haar zeer vast aangehechte uier imponeerde ze. De reserve titel was voor De Pottum Ronny 54 (Dempsey) van Arend en Joanne den Hartog die een zeer succesvolle avond hadden. De Dempsey dochter die in topvorm werd geshowd liet een mooi compleet frame zien, een uier dat zeer vast is aangehecht en prima benen. Door het wat bredere uier ging het Kampioenslint naar Leoni 35 (Ross) van Dick van Deelen uit Zoelen. Leoni liet zich met haar pittige karakter niet makkelijk showen, maar haar uistraling en haar correctheid, een mooie balans van melktype en kracht, en haar zeer beste uier met veel breedte in het achteruier was ze de sterkste van de avond.
Nummero Uno zusjes

Een 4-tal koeien in deze klasse imponeerde met geweldige uiers. De Nummero Uno zusjes van Fam. De Jong uit Beusichem waren aan elkaar gewaagd. De Crob Pippa Uno 1604 (Uno) werd Kampioene. Pippa heeft een geweldig uier, een heel fraai frame met veel uitstraling. Door haar betere beengebruik stond ze voor haar halfzusje Barnkamper Marilyn 421 (Uno) die de reserve titel pakte. Marilyn is groot en sterk gebouwd. Ze staalt enorm veel kracht uit en eveneens een zeer best uier.
De eervolle vermelding was voor Willem’s Hoeve Rita 9863 (Danillo) van Fam. De Jong uit Buren. De groot en krachtig gebouwde Danillo dochter liet veel lengte in haar frame zien, en ook zij liet een zeer best uier zien. Vanwege haar betere kruisvorm stond ze voor Willem’s Hoeve 981 (Bradnick) van Fam. De Jong uit Buren die de 4e plek pakte. Deze Bradnick dochter is fraai gebouwd met een mooie fijnheid.

Beste groep van Antares:
Ieder jaar zetten de leden van Fokkersclub Midden Betuwe gezamenlijk een jonge stier in. Dit jaar werd een groep getoond van Antares. Antares is gefokt foor Fam de Jong uit Beusichem en word door GGI vermarkt. Deze Atwood-zoon blinkt uit in zijn exterieur cijfers, met name de uiers en benen zijn van hoog niveau. Dit was dan ook zeer goed terug te zien in de dochtergroep. 6 fraaie vaarzen zijn er getoond, met alle zeer gezonde en vast aangehechte uiers met veel breedte in de achteruiers. Ook hadden alle dochter zeer beste droge benen, met een zeer goede stap.

Prima oude koeien.
Na het Kampioenschap bij de 2e kalfskoeien vorig jaar was ook dit jaar Willem’s Hoeve Rieta 670 (Cricket) van Fam. De Jong uit Buren weer in topvorm en pakte ze nu het Kampioensschap bij de oudere koeien. Ze heeft een imponerend frame en een geweldig uier. Door haar wat betere uieraanhechting stond ze voor de Reserve Kampioen Saskia (Elayo) van Wim Janssen uit Overasselt. De 9-jarige mooie donker rode Saskia werd niet alleen reserve kampioene, het publiek gunde haar de titel Miss Betuwe. De 3e plek was voor De Pottum Ronny 51 (Secure) die een zeer best uier en beengebruik liet zien. Vanwege de betere uieraanhechting stond ze voor Hooibeemd All 22 (Atwood) van Gebr. van der Linde uit Kerk-Avezaath die de 4e plek pakte. Het uierkampioenschap werd gewonnen door De Crob Rita 6685 (Aftershock) van Combi. Mies Pabon en Henk Jan van Driel uit Hedel.

Saskia wint “Miss Betuwe 2016”. Tot slot had het publiek de kans om de nieuwe “Miss Betuwe” te kiezen. Onder begeleiding van muziek en een fraaie lichtshow gaf de hoofdsponsor , als stem van het publiek, de verlossende tik aan Saskia van Wim Janssen uit Overasselt.

Verslag Avondbloesemshow 4 april 2014

Sprankelende Avondbloesemshow. Alle spotlights op 10e “Miss Betuwe”
Betuwe in bloei. Wat was het al vroeg druk. Zouden de mensen extra vroeg gekomen zijn om van een prachtige Betuwe in bloei te kunnen genieten?
Of wilde men gewoon niks missen van de jubilerende 10e Avondbloesemshow?

Om half vijf arriveerden de eerste kinderen met hun kalfje al. Gespannen werden de kalfjes uitgeladen en kregen nog een laatste wasbeurt. Ja niets werd aan het toeval overgelaten om te schitteren in de keuringsring. Weken van oefenen zijn hier aan voorafgegaan. Eerst het kalf mak maken, dan netjes leren mee te lopen. En natuurlijk netjes scheren en schoonmaken. De kinderen waren op leeftijd ingedeeld in 4 groepen en zorgen voor vrolijke gezichten van ouders, familie, vrienden en belangstellenden; en er stonden er veel!

kampioenen groep 1: zie bovenstaande foto

kampioenen groep 2: zie bovenstaande foto

Kampioenen toilet (hoe netjes kalf geschoren en schoon is) in de 4 groepen waren: Arie Vermeulen uit Ophemert, Arianne Monhemius uit Wadenoijen, Marieke Monhemius uit Wadenoijen en Joost ter Maaten.

Kampioenen voorbrengen waren: Janne de Leeuw uit Lienden, Fleur Grandia uit Buurmalsen, Dolf Verkuyl uit Lienden en Roan van Wijk uit Tricht.

Jury: Leo Teunis en Annemarie de Jong

Fraaie vaarzen

In elk geval opende de Avondbloesemshow sterk met drie fraaie rubrieken vaarzen waarvan de 1A en 1B geplaatste dieren door mochten naar de traditionele veebeoordelingswedstrijd voor het publiek.

Eerste rubriek vaarzen

Tweede rubriek vaarzen

Derde rubriek vaarzen

De Crob Rita 6685 (v. Aftershock) en

Willem's Hoeve Baily 653 (v. Atwood)

Op de 6e plaats kwam hier Share Cinderella 1 (v Iota) van Dick van Deelen uit Zoelen. Cinderella beschikte over een lang jeugdig frame, sterke bovenbouw prima benen maar moest met name in vooruieraanhechting en vooruierlengte Anker Holstein Boxer Destiny (v Boxer) van familie van den Anker uit Maurik voor laten gaan.

Ook Destiny had zo’n jeugdig frame maar in melkuitstraling en openheid van rib en ontwikkeling was ze geen bedreiging voor Barnkamper Marilyn 390 (v Dempsey) van familie de Jong uit Beusichem.

Vanwege een sterkere bovenbouw en een mooiere afwerking van het kruis kwam De Rith Cinderella 34 (v Damion) van van den Anker, Maurik op de 3e plaats. Cinderella imponeerde door haar langgerekte frame en mooie melkopdruk.

Alleen in vooruieraanhechting en speenplaatsing moest ze het kampioensduo voor laten gaan. Na het al winnen van het uierkampioenschap werd De Crob Rita 6685 (v Aftershock) van Mies Pabon en Henk Jan van Driel uit Beesd, met een klap op de kont gekroond tot vaarzenkampioen. Reserve werd Willem’s Hoeve Baily 653 (v Atwood) van familie de Jong uit Buren.

Beide vaarzen waren al ruim een jaar aan de melk, beschikten beiden over fraaie uiers een fraaie bouw en correcte benen. Vanwege meer jeugd en een nog betere uier dan Baily kwam Rita op de hoogste trede.

Stralende Annele

Vanaf het moment dat ze de ring in kwam was het duidelijk dat men van zeer goede huize moest komen om het Malderick Annele 627 (v Shottle) van familie van Rooijen uit Maurik lastig te maken.

Rubriek 4: Tweedekalfs koeien

Malderick Annele 627 (v. Shottle)

Eenvoudig won zij dan ook de titel bij de 2e kalfskoeien. Annele etaleerde de vorm van de dag waar jury Jacob Wijnker nadrukkelijk naar op zoek was.

Met haar fraaie jeugdige frame, prima achterbenen en haar werkelijk fantastische uier; lange hoog en breed gedragen met een messcherpe ophangband maakte ze veel indruk.

Reserve werd de rode Hennie 682 (v Loustar) van familie Sturkenboom uit Buurmalsen.

Haar fraaie melktype, prima benen en goede uier waren Anker-Holstein Bill Hetty 3 (v Shottle) van van den Anker uit Maurik te machtig.

Hetty was evenredig van bouw en heel correct afgewerkt. Vanwege meer jeugd bleef ze de De Rith Cinderella 23A (v Shottle) van van Deelen uit Zoelen voor. Cinderella imponeerde door haar massale voorkomen, breedte beste achteruier en goede benen maar miste de laatste melkopdruk.

Jaarlijkse stierinzet

Ieder jaar zetten de leden van Fokkersclub Midden Betuwe gezamenlijk een jonge stier in. Drie jaar geleden was het de beurt aan De Rith AltaShare waar van nu een eerste groep vaarzen van getoond werd.

Deze Shottle zoon gefokt uit Goldwyn dochter Cinderella 17 door Adrion van Beek en geboren in Culemborg. Ziedaar de connectie met de Betuwe. Inmiddels heeft Share een fokwaarde in Canada

Share liet een prima groep zien. Uit een beperkt aantal dieren werd een aansprekend 7-tal getoond; prima ontwikkelde vaarzen met een mooi breedte, ruime kruizen, beste achteruiers en correcte benen

Dochtergroep De Rith AltaShare

Best bewaarde oude koeien

Tenslotte de oude koeien. Op de zesde plaats eindigde Malderick Annele 411 (v Goldwyn) van van Rooijen uit Maurik. Langgerekte Annele beschikte over een best achteruier en prima benen. Door iets meer kracht en een nogal beter vooruier kwam Leroy Hillie 114 (v Classic) van Firma de Rooij-Leusink uit Wadenoijen op de vijfde plek.

Net als Hillie beschikte Barnkamper Marilyn 194 (v Shottle) van de Jong uit Beusichem over die mooie balans tussen kracht en melkrijkheid. Maar Marilyn etaleerde niet die topvorm die haar tot tweemaal toe de “Miss Betuwe” titel opleverde.

Vanwege een fraaier melktype en betere benen eiste Woutje 157 (v Redross) van Sturkenboom uit Buurmalsen de derde plek op.

Reserve kampioen werd de jeugdige Riet 45 (v Fitlist) van familie van der Gun uit Culemborg. Na zes kalvingen werd haar uier nog steeds hoog gedragen met een zeer beste vooruieraanhechting. Daarbij straalde Riet van kop tot staart.

Door meer capaciteit in haar frame en betere benen en wederom zo’n goed uier ging het kampioenschap naar Willem’s Hoeve Rita 0246 (v Goldwyn) van de Jong uit Buren.

Rubriek 7 van de oudere koeien

Rubriek 8 van de oudere koeien

rubriek 9 van de oudere koeien

Willem's Hoeve Rita 0246 (v. Goldwyn)

“Miss Betuwe”

Tot slot had het publiek de kans om de nieuwe “Miss Betuwe” te kiezen. Onder begeleiding van muziek en een fraaie lichtshow gaf de hoofdsponsor , als stem van het publiek, de verlossende tik aan De Crob Rita 6685 van Pabon en van Driel.

Met een nipt verschil eiste zij de spotlights op!

Kampioen vaarzen en Miss Betuwe: De Crob Rita 6685 van Pabon en Van Driel

Terugblik Avondbloesemshow 2012:

Marilyn 194 van Leo, Artje en Linda de Jong prolongeert haar titel "Miss Betuwe"

Eline de Rijk en Gijsbert van Willigen staan geconcentreerd naar de jury te luisteren

vlnr: Kampioen oud Marilyn 194 (v Shottle), reserve oud Marilyn 239 (v Bolton),

Kampioen 2e kalfs Marilyn 252 ( v Bolton) allen van Leo, Artje en Linda de Jong Beusichem

Reserve 2e kalfs Annele 411 (v Goldwyn) van familie van Rooijen, Maurik

Line-up vaarzen met achteraan kampioen A-L-H Claudia (v Mac) van Han van Oort en Henk Jan van Driel, Tuil

2e van achteren Reserve De Rith Cinderella 23A (v Shottle) Dick van Deelen, Zoelen

Kinderen en kalveren bloeien op.

Marilyn opnieuw Miss Betuwe!

Bloeiende Betuwe

Voor mensen uit de Betuwe een vertrouwd gezicht. Bloeiende fruitbomen die fraai de lente aankondigen. Ja veel mensen die van verder weg kwamen en de Avondbloesemshow bezochten vonden dat de Betuwe een prachtig uitzicht bood. En veel waren er in stal Vink te Zoelen. Een enorme hoeveelheid publiek liet stal Vink bijna uit zijn voegen barsten.

Weer meer kalveren

Niet meer weg te denken is de kalvervoorbrengwedstrijd. 38 kinderen hebben de afgelopen weken volop geoefend om hun kalf netjes getoiletteerd en keurig voorgebracht te presenteren aan de jury, Annemarie de Jong en Johannes Schipper. In 5 verschillende leeftijdsgroepen werden de koppels beoordeeld.

De prijzen voor het mooiste toilet gingen naar Eline de Rijk uit Zoelen, Marieke Monhemius uit Wadenoijen, Mariëlle de Rijk uit Zoelen, Frederike Anema uit Rijswijk en Willemijn van Zandwijk uit Kapel Avezaath. Als beste voorbrengers werden Maud Verploeg uit Buurmalsen, Martijn Fust uit Buurmalsen, Mieke de Leeuw uit Lienden, Jacoline Monhemius uit Wadenoijen en Wim van Rhee uit Lienden uitgeroepen.

Sterke Goldmedals

Voor de derde keer liet Fokkerscub Midden Betuwe een dochtergroep zien van een gezamenlijk ingezette jonge stier. New Moore Goldmedal(v Goldwyn) is gefokt door familie Withaar uit Nijeveen. Als jonge stier verrichte hij dekdiensten bij de familie Mulder in Ravenswaaij, waarna hij bij KI de Toekomst zijn carriere voortzette. Goldmedal toonde een groep van 4 dochters. Uniform van bouw, kracht met voldoende melkrijkheid, correcte uiers met prima ophangbanden en makkelijk stappend. Beloftevol en geslaagd voor hun examen. Beste Goldmedaldochter werd Nellie 309 van Johan en Marinus Mulder uit Ravenswaaij.

Duurzame oude koeien

Na vlot maar zorgvuldig de rubrieken op volgorde gezet te hebben, kon jury Tjebbe Huijbrechts rustig de 14 finalisten bekijken terwijl het publiek “Miss Betuwe 2012” kon kiezen. In de diverse finales hield de jury steeds drie koeien over, waarna onder begeleiding van muziek respectievelijk de kampioen, reserve kampioen en de eervolle vermelding gekozen werd.

Bij de oudere koeien liet de oudste koe van de avond zien dat melkgeven haar 2e natuur is. Met op een haar na 100.000 kg melk op de teller imponeerde Rivervalley Convincer Naoma(v Convincer) van familie van de Anker uit Maurik. Zij viel op met haar diepe melkrijke frame en haar goed bewaarde uier waar de sterke ophangband de spenen nog steeds keurig geplaatst hield. De vierde plaats en een handdruk van de jury was haar deel.

Hierna zwol de muziek aan en met een ferme klap op de kont werd Barnkamper Marilyn 194 (v Shottle) van de Jong uit Beusichem gekozen tot kampioen.

Met haar prachtige balans tussen kracht en melktype, hoog opgehangen uier en haar harde droge benen stapte ze in het bezit van het “Beste benen van de Betuwe”- lintje voor het 2e jaar op een rij onbedreigd naar het kampioenschap.

Vanwege meer hardheid in de bovenbouw en sterker gebruik van de benen werd Barnkamper Marilyn 239 (v Bolton) van opnieuw de Jong uit Beusichem reserve kampioen.

De eervolle vermelding was voor K&L Delightful (v Wildman) van familie de Jong uit Buren. Delightful imponeerde met haar diepe brede frame en haar fantastisch aangehecht en hoog en breed gedragen uier.

Geweldig achteraanzicht

Uit de jongste rubriek 2e kalfskoeien kwam de enige roodbonte koe die de finale bereikte. Helen 137 (v Colombo) van familie Sturkenboom uit Buurmalsen. De jury roemde jeugdige Helen om haar mooie welving van de ribben. De handdruk voor plaats 4 was haar deel.

Op plek 3 kwam Willem’s Hoeve Rita 8237 {v Settler) van de Jong uit Buren die afgezien van de kleur veel op Helen leek. Rita beschikte wel over een hoger achteruier en een betere kruisbouw.

De strijd om het kampioenschap ging duidelijk tussen 2 koeien: Malderick Annele 411 (v Goldwyn) van familie van Rooijen uit Maurik en Barnkamper Marilyn 252 (v Bolton) van de Jong uit Beusichem.

Beide koeien zijn best ontwikkelde brede melkrijke koeien met hoog en breed gedragen kwaliteits uiers en ruim stappend op beste benen.

Met een schijnbeweging liet de jury de aanhang van Annele te vroeg juichen; de verlossende tik was voor Marilyn. Meer lengte in de hals en meer beadering op haar achteruier gaven de doorslag voor Marilyn.

Veel beste vaarzen

De jaarlijks terugkerende veebeoordelingswedstrijd werd gedaan met de 6 beste vaarzen. Op plaats 6 eindigde Leroy Hillie 123 (v Ome Harry) van familie de Rooij uit Wadenoijen. Melkrijke Hillie beschikte over een best en vast aangehecht uier.

Vanwege meer breedte en beter gebruik van de benen eindigde Anker-Holstein Flora 99 van van den Anker uit Maurik op plaats 5. Door meer lengte in haar body en haar ruime stap werd Dellia 25 van VOF H J de Jong uit Lienden 4e.

Dan de finale. Met een verontschuldigende blik richting Willem’s Hoeve Rita 7488 (v Pronto) en haar begeleider stapte de jury resoluut op A-L-H Claudia (v Mac) van Han van Oort en Henk jan van Driel uit Tuil af en tikte haar tot kampioen.

Reserve werd De Rith Cinderella 23A (v Shottle) van Dick van Deelen uit Zoelen. Fraai gelijnde Rita werd 3e vanwege meer openheid in de ribben en melkuitstraling. Cinderella imponeerde door haar geweldige frame, diepe eerste rib, brede voorhand en hoge en brede achteruier.

Maar in fijnheid in bot en haar fantastiche uier, met name haar lange vastaangehechte vooruier, was Claudia alle vaarzen te sterk af.

Marilyn opnieuw Miss Betuwe

Tot slot de bekendmaking van de Miss Betuwe.

Op de “Cowwalk” wachten de kampioenen onder de spotlights op de verlossende tik op de kont. En die is, niet verrassend, opnieuw voor Barnkamper Marilyn 194.

Fokkersclub Midden-Betuwe    info@fokkersclubmiddenbetuwe.nl